Teknoloji

Fn Tuşu Nedir? Fn Tuşu Ne İşe Yarar?

Klavyenizde "Fn" adlı bir tuş fark etmiş olabilirsiniz, bu Fn tuşu İşlev anlamına gelir, klavyede Crtl, Alt veya Shift'in yanındaki boşluk çubuğuyla aynı satırda bulunabilir, ancak neden orada?

FN Tuşu Ne İşe Yarar?

Basitçe söylemek gerekirse, klavyenin üst kısmındaki F tuşlarıyla birlikte kullanılan Fn tuşu, ekranın parlaklığını kontrol etme, Bluetooth’u açma/kapama, WI-Fi’yi açma/kapatma veya ses açma/kapama gibi işlemler için kısayollar sağlar.

İşlev Tuşları F1, F2, F3 vb. F12’ye kadar numaralandırılmıştır, uzun yıllardır standart klavyelerde kullanılmaktadır ancak dizüstü bilgisayarın gelişmesiyle daha da önemli hale gelmiştir.

Dizüstü bilgisayarlar ekstra özelliklere ve daha küçük klavyelere sahip olduğundan, kullanıcıların dizüstü bilgisayarlarının farklı alanlarını özelleştirmesine olanak tanımak için Fn tuşunun orada olması gerekir. Bir dizüstü bilgisayarda ihtiyacınız olan tüm F tuşları için yeterli alan yoktur, bu nedenle Fn düğmesini kullanarak mevcut işlevlerin miktarını iki katına çıkarırsınız.

Bir eylemi gerçekleştirmek için Fn ve ilgili F tuşuna basın. F tuşlarının üzerinde genellikle hangi işlemin yapılacağı ile ilgili küçük görseller bulunmaktadır. Örneğin çoğu klavyede F2 üzerinde ses kısma, F3 üzerinde ses açma, F4 üzerinde mute özelliklerini belirten simgeler görülmektedir.

Fn Tuşu İşlevleri Nelerdir?

Fn tuşu etkinleştirildiğinde, bazı tuşların işlevi buna göre değişecektir. Ancak klavyenizde bulunan ikinci atamalar, üreticiye ve modele göre değişir. Aşağıda en yaygın işlevlere genel bir bakış sunulmaktadır:

Sayısal tuş takımı: Sayısal tuş takımı, sayıları hızlı ve kolay bir şekilde girmenizi sağlar. Ancak, çoğu küçük dizüstü bilgisayar klavyesinde bir tane yoktur. Fn tuşunu kullanarak klavyenin sağ tarafında bulunan hem harf hem de rakam atanmış tuşları aktif hale getirebilir ve bunu sayısal tuş takımı olarak kullanabilirsiniz.

Sistem ayarları: F tuşlarının ikinci atamalarını kullanarak, sistem ayarları menüsünü değiştirmek zorunda kalmadan sık kullanılan çeşitli işlevlere erişebilirsiniz. Sık kullanılan işlevler genellikle ilgili tuş üzerindeki bir sembolle gösterilir. Kullanılabilir komutlar, cihazınızın üreticisine veya modeline göre değişir. En yaygın işlevler şunları içerir:

  • Ekran parlaklığını ayarlama
  • Ekranı açma ve kapatma
  • Ses seviyesini ayarlama
  • Bekleme modunu etkinleştirme
  • Dokunmatik yüzeyi etkinleştirme ve devre dışı bırakma
  • Harici monitörleri kontrol etme
  • Mikrofonu açma ve kapatma
  • Kamerayı açma ve kapatma
  • WLAN’ı açma ve kapatma
Gezinme: Klavyenizde sayısal bir tuş takımı varsa, belgeler arasında gezinmek için ikinci atamalarını da kullanabilirsiniz. Tuşlarda belirtilen işlevler şunlardır:
  • Home: Belgenin başına atla
  • End: Belgenin sonuna atla
  • PgUp or PgDn: Belgede bir sayfa yukarı veya aşağı atlama
  • ↑ or ↓: Belgede bir satır yukarı veya aşağı atlama
  • ← or →: Belgede bir karakter sola veya sağa hareket ettirme

Fn Tuşu Nasıl Kapatılır?

Genellikle, çoğu dizüstü bilgisayar kullanıcısı Fn tuşuna aşina olacaktır, çünkü bu tuş öncelikle daha küçük klavyelerde bulunur. Daha küçük cihazlarda yerden tasarruf sağlayan bir seçenek olarak işlev gören tuş, alternatif atamalarına erişmek için diğerleriyle birlikte kullanılır. Dizüstü bilgisayar üreticileri, tek tuşlar için birden fazla atamaya sahip olacak. Böylelikle ortak işlevleri kaybetmeden daha kompakt cihazlar tasarlayabilir.

Peki FN tuşunu devre dışı bırakmak mümkün mü? Bu sorunun cevabı evet.

FN Tuşu Kapatma

Fn tuşunu diğer tuşlarla birleştirerek ek işlevlerine erişebilirsiniz. İkinci tuş atamalarını uzun bir süre kullanmayı planlıyorsanız, Fn tuşunu etkinleştirmeniz önerilir. Bu, aynı anda birden fazla tuşa basma ihtiyacını ortadan kaldıracaktır. Bu seçenek, isteğe bağlı sayısal tuş takımını kullanmanız gerektiğinde kullanışlıdır. Birçok dizüstü bilgisayar modeli için varsayılan ayarlarda F tuşları etkinleştirilmiştir. Ancak, ortak sistem ayarları için ikinci tuş atamalarını daha sık kullanıyoruz. Bu durumda Fn tuşunun etkinleştirmenizi öneriyoruz.

Aşağıda, yaygın klavye kısayollarının bir listesi bulunmaktadır. Deneme yanılma yoluyla hangi kombinasyonun Fn tuşunuzu etkinleştirdiğini veya devre dışı bıraktığını kolayca anlayabilirsiniz.
[Num]
[Num] + [F11]
[Ctrl] + [Shift] + [Num]
[Fn] + [Num]
[Shift] + [Num]
[Shift] + [NumScroll]

[NumLock] tuşuna sahipseniz, klavyenizdeki sayısal tuş takımını etkinleştirmek ve devre dışı bırakmak için bunu kullanabilirsiniz. Ancak devre dışı bırakılırsa, Fn düğmesini kullanmadan bile tuşların ikinci atamalarına erişirsiniz. Klavyenizde [NumLock] tuşu yoksa, Fn tuşunu etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için aşağıdaki kısayolları kullanın.

[Fn Lock]
[Fn Lock] + [Esc]
[Fn] + [F11]
[Fn] + [Insert]
[Insert] + [F11]
[Ctrl] + [Shift] + [Insert]
[Fn] + [Shift]

Daha fazla içeriğimize göz atmak için Anasayfamıza göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu